T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KÜTAHYA / TAVŞANLI - Tavşanlı Arslanbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

Ock

Tavşanlı Kaymakamı Sayın Hayrettin BASKIN ile İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Raşit Refik KÜÇÜKKAĞNICI ve Sayın Mehmet Ali ÖZDEMİR Okulumuzu ziyaret ettiler.

 

Okulumuzu ziyaret eden Tavşanlı Kaymakamı Sayın Hayrettin BASKIN, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Raşit Refik KÜÇÜKKAĞNICI ve Şube Müdürümüz Sayın Mehmet Ali ÖZDEMİR; Okul Müdürümüz Sayın Okay TORUN’dan öğrencilerin akademik başarıları, ailelerinin sosyo-ekonomik durumları ve eğitim ortamları hakkında bilgi aldı. Daha sonra okulumuzun iç ve dış mekânlarını dolaşarak incelemelerde bulundu.

 

Tavşanlı Kaymakamı Sayın Hayrettin BASKIN, İlçe ilçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Raşit Refik KÜÇÜKKAĞNICI ve Şube Müdürümüz Sayın Mehmet Ali ÖZDEMİR, Bilişim Laboratuvarlarımızı gezerek uygulama yapan öğrencilerimiz ve üretmiş oldukları ürünlerimizi gözlemleyerek, öğrencilerimizle sohbet ettiler.

 

Yapılan ziyarette, öğretmenlerimiz ile bir araya gelen Tavşanlı Kaymakamımız Sayın Hayrettin BASKIN, İlçe ilçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Raşit Refik KÜÇÜKKAĞNICI ve Şube Müdürümüz Sayın Mehmet Ali ÖZDEMİR,  BASKIN öğretmenlerimiz ile eğitim öğretim hakkında sohbet ettiler. Öğretmenlerimizin talep ve ihtiyaçlarını dinlediler. Öğretmen ve öğrencilerimize başarılar dilediler.

Ara

Programda yıllardır süren İsrail işgali, Kudüs'ün biz müslümanlar için önemi ve dünyanın gözünden Kudüs konularında öğrencilere geniş malumat verildi.

 

Programın düzenlenmesinde emeği geçen hocalarımız Fatma Nişli, Sema Nur Kocatürk Fatma Özlem Yılmaz, Meryem Soygür ve İlhan Aşanboğa ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

 

Dualarımız Filistinli kardeşlerimiz için.

Ara

Ara

Okulumuz öğrencilerine Konferans Salonumuzda Sağlıklı Beslenme konulu seminer verildi. Diyetisyen Betül KOCAARI tarafından verilen seminere  9, 10, 11. sınıf öğrencilerimiz katıldı. KOCAARI “ Yanlış bir beslenme hayatı benimsersek, hayatımızın diğer yıllarında bizi etkiler.” Dedi. Diyetisyen Betül KOCAARI’ya teşekkür ederiz.

Ara

Okulumuz adalet bölümü öğrencileri, adalet alan öğretmenimiz İlhan AŞANBOĞA rehberliğinde Tavşanlı T tipi Ceza İnfaz Kurumu ziyareti gerçekleştirildi. İdari personel  rehberliğinde kurum binalarını gezen öğrencilerimiz Kapalı/Açık Cezaevi/İş Yurtları Kurumu kurallarının işleyişi hakkında detaylı bilgiler aldı. Öğrencilere hükümlülerin kuruma teslim alındığı günden tahliyesine kadar tüm işleyiş hakkında detaylı bilgiler verilerek Açık ve Kapalı Ceza İnfaz Kurumu arasındaki farklardan bahsedildi. Hükümlülerin ıslah olması adına çalışmalar yapılan yer olan  cezaevlerinde hükümlülerin sosyal hayata uyum sağlamalarına yönelik çalışmalar yapıldığı ifade edildi ve hükümlülerin yaptığı bazı çalışma alanları gezildi.

 

İlgileri ve misafirperverliklerinden dolayı başta kurum Öğretmenleri, İsmail BAYRAM, Mehmet YAVUZ olmak üzere tüm cezaevi personeline çok teşekkür ederiz.

Ara

Veli toplantımız 29 Kasım Çarşamba günü saat 18:00'de velilerimizin katılımı ile yapılmıştır

Ara

"Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır." (M. Kemal ATATÜRK)

Kas

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ebediyete intikalinim 85. Yılı Münasebetiyle Okulumuz Konferans Salonunda 10 KASIM ATATÜRK'Ü  ANMA PROGRAMI düzenlendi.

Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK, ölümünün 85. Yıl dönümünde okulumuz konferans salonunda yapılan programda saygıyla ve özlemle anıldı

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından şiir ve kompozisyon okuldu, dönemin bazı devlet büyüklerinin Atatürk ile ilgili söylediği sözler okundu, videolar izlendi ve öğrencilerimiz tarafından oratoryo yapıldı.

Programda emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.

Kas

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılında, Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere bıraktığı eşsiz eserleri, ilkeleri ve devrimleriyle ilelebet Türk Ulusuyla yaşayacak olan Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk' ün aramızdan ayrılışının 85. yıl dönümü olması nedeniyle 10 Kasım 2023 Cuma Günü Saat 09.05' te okulumuzda anma töreni düzenlenmiştir.

Kas

Okulumuz öğrencileri ve Edebiyat Öğretmenleri tarafından hazırlanan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Oratoryosunu konferans salonunda seslendirildi. Büyük beğeni toplayan gösteriye emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimizi tebrik ediyoruz.

Kas

Okulumuz Kızılay, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Kulübü olarak 29 Ekim- 4 Kasım Kızılay Haftası kapsamında ilçemizde bulunan Kızılay şubemize kulüp öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz ziyaret düzenlemişlerdir.

Öğrencilerimiz ilçemiz ve yakın çevrelerde Kızılay tarafından yapılan etkinlikler ve yardım faaliyetleri hakkında bilgi edinmiş ve kuruma ait olan binayı gezmişlerdir.

Öğretmen ve öğrencilerimizi kurumlarında ağırlayan kurum yöneticisi Mümtaz SERDAROĞLU'na ve kurumda çalışan gönüllülere ilgi ve alakaları için teşekkür ederiz.

Kas

2-8 Kasım tarihleri arasında lösemi haftası etkinlikleri kapsamında İlçe Sağlık Müdürlüğü Uzman Doktorlarından Melike Tellioğlu okulumuz konferans salonunda öğrencilerimize lösemi hakkında bilgi verdi

Kas

Her yıl 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası olarak değerlendirilmekte ve lösemi hastalığına, hastalıktan korunma tedbirlerine ve tedavisinin erken tanı ile mümkün olmasına dikkati çekmek ve tedavi olan çocuklarımıza destek olmak için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Lösemi bir kan hastalığıdır. Damarlarımızda dolaşan kanın yapıldığı yer kemik iliğidir ve kök (ana) hücrelerin anormal hücreye dönüşmesi ile lösemi hastalığı ortaya çıkar. En çok 1-8 yaş arasında görülür. Günümüzde tedavisi kemoterapi ile mümkündür. Erken teşhis tedavide önemlidir.

Kas

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası "Her Çocuk Bir Kahraman"

 

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR HAFTASI ( 02-08 Kasım)

 

     Kan kanseri, kan ve kemik iliği dokusunda bulunan kan yapımından sorumlu, hücrelerin kanserleşmeleri sonucunda ortaya çıkan bir tür kan hastalığıdır. Diğer adı lösemidir. Kanserleşen ilik hücreleri sağlıklı kan üretmedikleri gibi, iliği istila ederek, sağlıklı kan üretebilecek hücrelere de yer bırakmazlar. Lösemiler en kaba şekilde akut ve kronik olmak üzere iki guruba ayrılabilirler. Akut lösemiler, tedavi edilmedikleri zaman, sıklıkla haftalar aylar içinde ölümle sonuçlanırlar. Bu hastaların önemli bir bölümü kemoterapi adı verilen ilaç tedavileriyle ya da ilik nakli (kök hücre nakli) ile iyileştirilebilirler.

 

     Kronik lösemili hastalarsa kendi seyirlerine bırakılmaları halinde sıklıkla yıllarca (hatta bazen on yıllarca) yaşayabilirler. Kronik lösemili hastaların ilaç tedavileriyle iyileştirilmeleri daha zordur. Bu hastalarda ilôç ve destek tedavileri genellikle tam iyileşme değil, yalnızca yaşam kalitesinin düzelmesi ve yaşam süresinin uzamasına olanak sağlayabilirler. Bazı tip kronik lösemiler kök hücre nakliyle iyileşebilirler. Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır.

 

    Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle; genetik yatkınlıkları radyasyon, benzin ve türevIeri (bali, tiner vs.) böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı virüslere bağlı hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir. Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır.

 

    Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir. Bu yakınmalarla müracaat ettikleri çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir. Yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir. Tanıdaki ayrıntılı testler genellikle lösemi tiplerini, tedavi prensiplerini belirlemede yardımcı olacaktır.

LÖSEMİNİN TEDAVİSİ

     Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar .. Bu safhada kan veya kanın içindeki özel hücrelerini donörlerden (gönüllü kan verici kişi) alınarak lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon mevcutsa gerekli mücadelelerin yapılması, böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunma önlemlerinin alınması çok önemlidir.

 

     Ancak bu kemoterapi ilaçları, maalesef yalnızca kötü hücreleri etkilememekte, vücudumuzun iyi, faydalı hücrelerini de yok etmektedir. Bu nedenle, çocuklarımızın saçları dökülmekte, ağızlarında, bağırsaklarında yaralar açılmakta, halsizleşmektedirler. Yine, vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de ilaçlarla yok edildi~inden immün sis- tem (savunma sistemi) yıkılmakta, en ufak bir mikrop, hastalık etkeni dahi tüm vücuda yayIlıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle lösemili çocuklarımız etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop olmamak ve korunmak için maske takmaktadırlar.

LÖSEV

    Türkiye'de lösemili çocuklarla ilgilenen LÖSEV vardır. LÖSEV 'i kurmaktaki amacımız; lösemili ve kan hastası çocukların, sağlık ve eğitim başta olmak üzere her türlü ihtiyaçlarının sağlanmasına yardımcı olmak, bunun yani sıra, kalıtsal ve edinsel kan hastalıkları konusunda ulusal düzeyde tedavi, eğitim ve araştırma kurumları kurmak ve işletmektir. Türkiye'de her yıl 1000-1200 yeni lösemili çocuk vakası ortaya çıkıyor. Bu durum bazen dar bütçeli ailelerde ebeveyni lösemili çocuk ile diğer çocuklar arasında seçim yapmaya kadar zorluyor. Bu sebeple vakfımız gerçekleştirdiği tüm faaliyetlerde, gelir elde etmenin yan sıra, lösemi hastalığını tanıtmayı, lösemili çocukların ve ailelerinin sıkıntılarını topluma aktarmayı ve bu vesileyle toplumu bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.                                                                                                    

 

    Uygulanan tedavinin olumlu sonuç verebilmesi için çocukların steril ortamda olmaları gerekmektedir. Ayrıca tedavinin belli aşamaları tamamen hastane ortamında gerçekleşmektedir. Fakat bu uzun süreç, lösemili çocuklarımızın okul ortamından ayrı kalmalarına ve eğitimlerinin aksamasına sebep olmaktadır. Çocukların eğitimlerinin yaşıtlarıyla aynı , seviyeye ulaşabilmesi için LÖSEV kendi bünyesinde resim, müzik, ingilizce, bilgisayar, drama, kültür-sanat ve Türkçe dersleri vermektedir. Bunun için LÖSEMiLi ÇOCUKLAR OKULU kurulmuş olup, bugün itibariyle (Okulumuzda 5-6 yaş anasınıfı, 6-12 yaş ilköğretim, 12-18 yaş ortaöğretim olmak üzere 100'ü aşkın öğrenci ders görmektedir. Çocukların sosyal-kültürel gelişmelerine katkıda bulunmak için tiyatro, sinema, gezi gibi etkinlikler sürdürülmektedir. Çocukların kalemden deftere, okul çantasından önlüğe her türlü ihtiyacı karşılanmakta, okula geliş-gidişleri LÖSEV tarafından karşılanmaktadır. LÖSEV'de, lösemili çocukların sağlıkla ilgili her türlü ihtiyaçlarına çözüm yaratılmaya çalışılmaktadır. Kan ihtiyacı söz konusu olduğunda vakfımız, gerek gönüllü üyelere ulaşarak, gerekse kalabalık merkezlerde kan anonsu yaptırarak kan bulunmasını sağlamakta, zor durumda kalan hastaların ilaçlarını bulmalarına yardımcı olmakta, hastaların tedavilerine düzenli devam edebilmeleri için yol paralarını karşılamaktadır.

 

 

   Sonuç olarak ailelere maddi ve manevi destek olmakta, onların psikolojik sorunlarına eğilmektedir. Hastaların hastanede tedavi gördükleri ortamların iyileştirilmesine, hastane masrafları ve ilaç giderlerinin karşılanmasına yardımcı olmaktadır. Gerektiğinde hastaların yurt içi ve yurt dışı tetkiklerini de yaptıran LÖSEV, bunun yanı sıra aynı amacı taşıyan ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliği yaparak destek sağlamayı amaçlamaktadır.

 

   LÖSEV, çocukların her türlü kültürel ve sanatsal aktivitelerin içinde yer almaları için çaba göstermektedir. Gösterime giren önemli tiyatro gösterilerini ve filmleri kaçırmamaya özen gösteren vakfımız, müzelere, hayvanat bahçelerine ve oyun parklarına düzenlenen gezilerin yanı sıra, ülkemizin önemli kültürel zenginliklerinin bir arada görülebileceği şehirlere geziler düzenleyerek çocuklarımızın mümkün olan her şeyi yerinde görerek öğrenmelerini sağlamaktadır. İnsanlarımızı lösemi hastalığına karşı bilinçlendirmek, tedavisi için erken teşhisin önemini vurgulamak ve lösemili çocuklarımıza doğru yaklaşımları öğretmek için 2 - 8 Kasım tarihlerini içine alan hafta Lösemili Çocuklar Haftası olarak düzenlenmiştir. Hafta süresince okullarda yapılacak etkinliklerle öğrencilerin bu konuda bilinçlenmesi amaçlanmıştır.

Kas

3 Kasım Cuma günü okulumuz öğrencilerinden bir grup ile Kütahya Dumlupınar Mahallesi'nde meftun bulunan Şair Şeyhi’nin kabri öğretmenimiz Talip Cengiz'in rehberliğinde ziyaret edilmiştir

Şair şeyhi aynı zamanda Hekim Sinan olarak da bilinmektedir